Jubileum interview! Henk Kelder 40 jaar huurdersvertegenwoordiger

18 april, 40 jaar geleden startte Henk zijn vrijwilligerswerk als huurdersvertegenwoordiger. Gewapend met taart brachten we Henk Kelder een feestelijk huisbezoek. Henk is penningmeester van Het Bewoners Adviesorgaan Rentree (Het BAR). Hij behartigt al 40 jaar, samen met de andere leden, de belangen van huurders. In 1983 startte hij in de bewonerscommissie Voorstad-Centrum onder het Gemeentelijk Woningbedrijf. Henk woont ook in de wijk Voorstad-Centrum en de afgelopen jaren heeft hij vele functies binnen de huurdersvertegenwoordiging gehad.

“Het leukst vond ik het meedenken over het project van het appartement waarin ik nu woon”

“Veertig jaar geleden was het veel onderhandelen. En ik heb ook best veel gedonder meegemaakt. Dat liet me niet altijd onberoerd. Samen streden we voor beter onderhoud van de woningen of nieuwbouw projecten. Als ik terugkijk levert dat heel wat herinneringen op. Maar heb ik dit werk altijd met veel plezier gedaan.”

Op de vraag hoe hij bij Het BAR van Rentree is terechtgekomen vertelt Henk dat hij het Adviesorgaan destijds samen met zijn zoon heeft opgericht. Ook heeft het Bar allerlei namen gehad, dat was ook de tijd dat een huurdersvertegenwoordiging een zelfstandig orgaan werd.

“Het werk heeft me veel gebracht. Ik heb ook meegewerkt aan het project van het appartement waarin ik nu woon. Dat vond ik ontzettend leuk. In 1987 zijn we begonnen met een beheerplan, wij wilden graag gestapelde bouw voor senioren. En dat is gelukt. We hebben meegedacht op alle plannen in dit project. Toen was de bouw nog vrijer, we dachten mee op alles, ook op stopcontacten en hoe een aanrecht geplaatst moest worden. Tegenwoordig zijn er veel meer voorschriften vanuit het bouwbesluit. Tijden veranderen. Vroeger liep ik ook altijd door de gangetjes van mijn wijk om te kijken of het er netjes uitzag. In deze tijd vinden mensen dat niet prettig. Vroeger kenden we elkaar beter. Maar ik heb ook nu nog veel fijne contacten hier in het appartementencomplex”

“Eind van het jaar ga ik stoppen. Wat ik wil meegeven aan mijn opvolger is vooral goed luisteren”

“Goed luisteren doe je om elkaar beter te leren begrijpen. De politiek volgen is ook van groot belang. Daar hoor je hoe er wordt omgegaan met de Volkshuisvesting. Ik vind het ook goed dat er nu weer een minister van Volkshuisvesting is. En zou het fantastisch vinden als de politiek zich voor meerdere jaren zou durven binden. Vooruit denken is daarbij heel belangrijk. Voor mij is het tijd om te stoppen met dit werk maar ik blijf wel in de WhatsApp-groep van Het BAR. Ik blijf betrokken.” besluit Henk.

Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven